Üniversitelerin 130 alt araştırma alanındaki performanslarının incelenip, hacim (araştırma yoğunluğu) ve kalite göstergeleri baz alınarak değerlendirildiği Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” raporu yayımlandı.
Rapora göre Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, ihtisaslaşma hedeflerini de kapsayan 27 araştırma alanında en iyi üniversiteler arasına girerek yeni bir başarıya imza attı. 2023 yılı raporunda üniversitemiz, kalite ve hacim göstergeleri dikkate alınarak yapılan üniversite yetkinlik haritasına göre 27 araştırma alanında 1. bölge kategorisinde yer aldı ve bu alanlardaki yetkinliğini tescilledi.
KAEÜ İhtisaslaşma Alanları Dâhil Birçok Alanda Yetkinliğini Tescilledi 200 üniversitenin değerlendirmeye alındığı rapor, Scopus ve TÜBİTAK veri tabanlarından yararlanılarak akademik yayın sayıları, atıf sayıları; akademisyen sayıları, üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayıları, proje bütçeleri gibi çeşitli ölçütler esas alınarak hazırlanıyor.
TÜBİTAK 2023 raporuna göre, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Eğitim, Sağlık, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Enerji, Malzeme Bilimi, Sosyal ve Beşeri bilimler, Fizik, Kimya, Biyokimya Genetik ve Moleküler Biyoloji, Matematik, Çevre Bilimleri, ana araştırma alanlarında Türkiye üniversiteleri arasında başarılı görüldü. Bu kapsamda alan bazlı yetkinlik haritasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin ilk sıralarda yer aldığı alanlar; Bahçe Bitkileri, Eğitim, Dermatoloji olarak belirlendi. Bu alanları Toprak ve Bitki Besleme, Hidrojen ve Yakıt Pilleri, Metal ve Alaşımlar, Kuantum teknolojileri gibi alt araştırma alanları takip etti. Yine grafiğe göre, Hayvan Besleme, Tarla Bitkileri, Oftalmoloji, İnorganik Kimya, Ortopedi alt alanları üniversitemizin hacim puanlarına göre en yetkin olduğu diğer alanlar olarak belirlendi.
TÜBİTAK Verileri Rekabet Edebilirliğimizi Artırmak İçin Önemli Bir Gösterge Prof. Dr. Vatan Karakaya, TÜBİTAK yetkinlik analizi çalışmasının üniversite için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek bu değerlendirme sürecinin, üniversitemizin bilimsel araştırma ve yenilik potansiyelini görme ve ulusal düzeyde rekabet edebilirliğimizi artırmak açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Karakaya, gösterilen ivmenin uzun soluklu gayretlerin sonucunda olduğunu söyledi. Çağa uygun, gelişen, üreten ve kaliteli eğitim anlayışıyla hem akademik hem de sosyal alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Rektör Karakaya, ortak geleceğe değer katmak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.